Nytt kapittel

-Seks mentale tips for det nye året-

For å skape nye muligheter må vi gjøre noe nytt, når vi gjør noe nytt, må noe endres. Endring kan være vanskelig, endring kan medføre ubehag. Men endring gir også håp, glede og nye muligheter. Endring kan skape nye kapitler og nye kapitler har potensiale til å endre historiene våre. Et nytt år kan gi oss ny driv. Et nytt kapittel kan på ny forme vårt håp, våre meninger og våre sosiale relasjoner. Et nytt kapittel kan hjelpe oss å forstå verden på en ny og annerledes måte. 

Tankene våre kan støtte oss der vi er og de kan drive oss videre mot nye mål. Tankene kan også hindre oss, ødelegge, eller stå i veien for oss. Spiller du deg selv god eller står du i veien for deg selv? Måten vi snakker til oss selv er helt avgjørende for hvordan vi har det i livene våre. Inne i vårt eget hode har vi alle en stemme i en eller annen form. Her produserer vi kontinuerlige samtaler med oss selv. Den indre stemmen er et grunnleggende trekk i alle menneskers sinn, den er helt uløselig fra vårt indre liv. Våre indre samtaler er tilstede i alle våre mentale vaner, i vår sære atferd og i våre daglige rutiner. Det vi bruker vår mentale energi på, ender vi opp med å tro på. 

Gjennom god håndtering av vår indre dialog har vi potensiale til å fortelle oss selv en god historie, skrive et nytt kapittel. Det betyr ikke at det ikke vil komme dårlige dager. Det betyr heller ikke at du ikke vil oppleve sinne, frustrasjon, frykt, angst, stress og andre former for ubehag. Det er både både nyttig og viktig for oss å kjenne på det som er vanskelig i livet. Likevel har vi alltid muligheten til å velge nye perspektiv på utfordringene våre. Det er mulig å legge til rette for mer av det vi ønsker gjennom vår indre dialog, også når ting er vanskelig. 

Når man står i krevende situasjoner er det lett å bli sin egen største kritiker, men det er kanskje da du trenger din egen støtte aller mest. Har du for vane å støtte deg selv gjennom dine interne samtaler, eller forteller du deg selv en historie som ikke gagner deg? Start et nytt kapittel med en god indre dialog. Vær bevisst og legg merke til dine egne mentale vaner. Vi har alle muligheten til å endre perspektiv på ting vi strever med, ønsker å endre eller forbedre. Samtalen vi har med oss selv er vesentlig. Muligheten ligger hos deg. 

Har du for eksempel for vane å si: “Jeg kan ikke forandre på dette, så det kommer aldri til å gå”. “Det er ikke relevant for meg, derfor orker jeg ikke”. “Det har aldri fungert tidligere, derfor kommer det heller ikke til å fungere nå”. Før du vet ordet av det kan du ved måten du snakker til deg selv på, ende opp med å fortelle deg selv en historie som holder deg tilbake og hindrer deg fra ting du egentlig vil. Bare ved å endre litt på ordene vi velger, kan vi gi et annet perspektiv på akkurat samme situasjon: “Jeg kan ikke forandre dette, men jeg kan forandre hva det skal bety for meg”. “Jeg kan forsøke å gjøre det mer relevant for meg”. “Jeg har ikke klart det før, men det betyr ikke at jeg ikke kan få det til i framtiden”. “Slik var jeg før, men slik trenger jeg ikke å være nå lenger”. 

Under har jeg skrevet kort om noen mentale teknikker som kan være til hjelp for å dempe en negativ indre dialog. Verktøyene kan bidra til å endre perspektiv slik at man unngår å bli fanget i en negativ tankespiral. Forhåpentligvis vil du legge merke til noen nye muligheter slik at du kan gjøre positive og bevisste endringer i samtalene du har med deg selv. 

Mentale tips:

Kroppen er en alliert: De kroppslige symptomene på stress er ofte stressende i seg selv. Når du kjenner at kroppen reagerer på utfordringene dine, er det lett å gå inn i et negativt tankemønster. Da kan du minne deg selv da på at kroppens respons på stress, er en evolusjonær reaksjon som forbedrer deg og gjør deg klar til å prestere. Med andre ord; økt pustefrekvens, et bankende hjerte og svette håndflater er ikke der for å sabotere deg, men for å hjelpe deg. Ta noen rolige inn og utpust. Tenk på kroppen som din solide samarbeidspartner, en alliert. 

Ta på deg nye briller: Negativt selvsnakk blir ofte trigget når vi opplever noe som truende. Noe vi er redd for å ikke klare, eller når vi er redd for å drite oss ut. Se for deg at du tar på deg noen nye briller. Nå ser du noe annet. Du ser en utfordring, men ikke et problem. Hva ønsker du å gjøre med denne utfordringen? En annen god teknikk kan være at du ser for deg noe du har klart tidligere, noe du ikke trodde du skulle klare. Snakk til deg selv, se det for deg eller skriv om hvordan du løste denne vanskelige utfordringen. Slik kan man endre perspektiv, bli mer løsningsorientert og proaktiv.

Gi råd til en god venn: Du står midt oppi en krevende opplevelse/erfaring. Se for deg at det er en god venn som står i samme situasjon som deg. Ta et steg tilbake. Hva ville du sagt til din gode venn? Eksempelvis: “Hvis jeg var deg, ville jeg…”, eller “Jeg ser hva du gjør nå, vil du fortsette med det?” Dette kan bidra til at man får en ny opplevelse av situasjonen. Man får avstand fra seg selv og snakker til noen i andre person. Dette kan bidra til mindre opplevelse av stress, klarere tenking og færre negative følelser. Tenk over det gode rådet du gir din venn og gjør det til et råd du gir deg selv.

Utvid horisonten: Sammenlign det du opplever som vanskelig med andre opplevelser du har vært gjennom tidligere. Hvor viktig er dette i et større perspektiv, eller i verdenssammenheng om du vil? Gjør du problemet større enn det egentlig er? Hvordan har du kommet deg ut av krevende situasjoner tidligere? Eller, hvordan tror du en du ser opp til ville løst denne utfordringen? Slik kan du klare å se for deg nye løsninger og bli inspirert til å sette i gang.

Tidsreisen: En annen måte å få avstand fra den negative stemmen i hodet er å tenke på hvordan du vil føle deg om en måned, et år eller enda lenger frem i tid. Hva kjenner du på da? Det du står i nå er midlertidig og du har kommet deg gjennom krevende utfordringer før. Minn deg selv på at du vil se tilbake på det som opprører deg nå på en helt annen måte i fremtiden. Kanskje du til og med tenker at det er verdt ubehaget du står i akkurat nå. 

Vær kreativ: Omfavn kreativiteten. Å tro at ting er mulig på en nærmest overtroisk eller eventyraktig måte, vil kunne bidra til å dempe negativt selvsnakk. Du trenger ikke å tro på overnaturlige krefter for å dra nytte av denne øvelsen. Hjernen vår vet ikke forskjell på hva vi tenker og hva vi opplever, derfor er dette en ypperlig øvelse til å utnytte hjernens kreative forventnings kraft.

Bruk disse tipsene på din egen måte, lag din egen kombo. Det er ikke noe fasit på hvordan dette skal gjøres. Du må leke, være nysgjerrig og du må tro på det. Lag dine egne gode mentale vaner og bruk din indre dialog til din egen fordel i det nye året. For kanskje det er slik – at de viktigste samtalene vi har, er nettopp de vi har med oss selv. 

– Godt nytt år – 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.