Stress smartere

Vi vet alle at kronisk stress ikke er bra for oss, men forskning viser faktisk at en negativ oppfatning av stress kan være mer skadelig enn selve stresset. Kanskje det er på tide å revurdere hva vi tenker om stress.

Det meste av stresset vi opplever kommer fra våre egne reaksjoner og tolkninger, ikke fra hvordan situasjonen egentlig er. Eller sagt på en annen måte; stressende hendelser er ikke nødvendigvis stressende i seg selv. Det er oppfatningen av stress som avgjør hvordan opplevelsen av stress blir. Ditt perspektiv på stress er altså helt sentral for din egen stressaktivering.

Din stressrespons er en kraftfull ressurs, designet for å hjelpe deg med dine utfordringer. Den har utelukkende gode intensjoner. Hver gang du opplever begrensede ressurser for å håndtere dine utfordringer, eller når du opplever avvik mellom dine forventninger og virkeligheten, aktiveres stressresponsen. Denne responsen er sunn og nødvendig for å mobilisere energi, øke fokus og skjerpe sansene dine slik at du bedre kan møte de utfordringene du står overfor. Ubehaget vi opplever i møte med eget stress tjener også en helt spesielle hensikt; det skal motivere oss til handling. Evolusjonsmessig har kroppens naturlige stressrespons reddet våre forhistoriske liv gang på gang – fordi det førte til handling.

En av hjernens oppgaver er å redusere usikkerhet, og stressresponsen vil alltid forsøke å beskytte deg. Dette er noe vi bør være takknemlige for, men det kan også føre til at vi unngår utfordrende, men helt ufarlige situasjoner. Som et resultat blir mange værende i sin komfortsone, noe som kan begrense mulighetene for personlig utvikling og læring. Derfor er det avgjørende å trene sinnet til å håndtere usikkerhet. Effektiv stresshåndtering innebærer i stor grad å tåle usikkerhet og ubehag, samtidig som man aksepterer at stress er en naturlig del av livet. Når du føler deg stresset og kjenner ubehag i hele kroppen, er det stressresponsen som prøver å fortelle deg noe. Stress bærer nemlig på verdifull informasjon, og ved å lytte og prøve å forstå hva det forsøker å fortelle deg, kan vi lettere jobbe sammen med stress, heller enn å motarbeide det. Hendelser som oppleves stressende, øker også mulighetene til å håndtere stress. Det er også lett å glemme at mange av livets mest meningsfylte opplevelser ofte innebærer stress.

Men så har du har sikkert også erfart at stress ikke alltid fører til fordelaktige reaksjoner eller utfall. Hvis det blir et vedvarende gap mellom våre forventninger og det som faktisk skjer, eller vi ikke opplever å mestre, kan stressaktiveringen bli forhøyet over tid. Da kan stressets opprinnelig positive funksjoner snu til noe som gjør at vi fungerer dårligere. Det skumle er at vi ikke alltid  legger merke til dette. Det er nettopp dette vedvarende stresset som er knyttet til fysisk og mental uhelse.

Dagens krav kan være mange, høye, motstridende, og uklare. Dette gjør det vanskelig for hjernen å prioritere og ta valg. Ofte prøver vi å håndtere alt samtidig, noe som skaper et gap mellom det vi tror vi må gjøre og det som faktisk er viktig. Dette kan føre til usikkerhet og en konstant følelse av utilstrekkelighet. Forventninger og krav er ikke nødvendigvis problematiske i seg selv, men det er avgjørende å opprettholde en balanse mellom sunne ambisjoner, realistiske mål og evnen til å sette grenser for seg selv, for å unngå vedvarende høyt stressnivå. I et samfunn der individ- og prestasjonsfokus dominerer på svært mange arenaer, kan det være lett å knytte både identitet og selvverd til stadig det å skulle prestere bedre. Dette kan føre til at man havner i en fallgruve der ingenting føles godt nok uansett hvor mye man prøver. Denne spiralen kan bli meget destruktiv, og resultere i vedvarende stress og en redusert opplevelse av glede og mestring i livet.

Hvis vi skal håndtere stress på en smartere måte, kan vi begynne å se det ikke bare som et hinder, men som en potensiell ressurs vi kan samarbeide med. Denne perspektivendringen kan styrke vår evne til å leve bedre med stress i hverdagen. Hvordan vi tolker og opplever stress blir derfor avgjørende for hvilken innvirkning det har på vår livskvalitet. Samtidig kan stress betraktes som en verdifull  informasjonskilde som skal hjelpe oss med å forstå og respektere våre egne grenser.

Slik sett kan våre oppfatninger om stress fungere som en bro mellom forventningene vi har og virkeligheten vi møter. Det er i dette «rommet» mellom forventning og virkelighet vi har muligheten til å endre vårt perspektiv fra en negativ til en mer positiv respons. Når vi begynner å forstå dette, kan vi lettere tolke situasjoner på en måte som gjør stress til en ressurs. Men for å få dette til må vi ta oss tid til å stoppe opp, lytte til egne behov, og muligens justere hvordan vi ser på situasjonene vi står overfor. Dette er en prosess som i bunn og grunn handler om å forstå seg selv og sine egne behov bedre. Gjennom en slik prosess kan vi lære å reagere mer konstruktivt på stress, ved å gi det mening og verdi. Slik kan vi også  bygge motstandskraft og redusere både intensiteten og varigheten av stressresponsen. Dette perspektivskiftet vil også bidra til at vi bedre ivaretar vår egen helse.

Stress smartere tips:

Omform din oppfatning av stress: I stedet for å se på stress som utelukkende skadelig, prøv å se det som en naturlig respons som kan forbedre din prestasjon og motstandskraft. Forskning viser at når vi oppfatter stress som en utfordring i stedet for en trussel, reagerer kroppen vår på en måte som fremmer vekst og læring. Denne endringen i perspektiv kan redusere de skadelige effektene av stress og hjelpe deg å utnytte fordelene. Husk at stress trenger ikke være farlig, så lenge vi ikke gjør det farlig.

Fokuser på det du kan kontrollere: Stress oppstår ofte fra usikkerhet og en følelse av manglende kontroll. Øv på å akseptere at det er alltid noe som er utenfor din kontroll. Fokuser heller på å identifisere de aspektene av en situasjon som du kan påvirke, og handle ut ifra disse. Bryt ting ned og fokuser på små ting du kan kontrollere. På denne måten kan du redusere følelsen av usikkerhet. Denne proaktive tilnærmingen kan øke din følelse av mestring og redusere det totale stressnivået.

Du skal ikke løse alt alene: Søk støtte og hjelp i stressende tider. Ha mennesker rundt deg som du stoler på. Sosial og emosjonell støtte har vist seg å dempe de negative effektene av stress, noe som gjør deg mer motstandsdyktig i møte med utfordringer. Ta kontakt med venner, familie eller kolleger når du føler deg overveldet eller kjenner på manglende støtte. Å dele følelser, opplevelser og frustrasjoner med noen du stoler på, kan gi deg nye perspektiv og lette byrden. Det kan være hele nøkkelen til å snu negativt stress til noe mer konstruktivt.

Ta deg tid til å stoppe opp: Sansene dine er et fantastisk apparat som må brukes bevisst for å forstå eget stress. Sansene dine forteller deg  mye om hva som er viktig for deg så lenge du tar deg tid til å stoppe opp og lytte. Dype pust kan bli din beste allierte. Gjennom dype pust kan man lære seg å styre aktiviteten i nervesystemet og stressresponsen i en mer positiv og hensiktsmessig retning. Sett av tid hver dag til små pauser hvor du kan «sjekke inn» med deg selv. Pust dypt, kjenn etter og lytt til kroppen din. Dette kan gjøre det lettere å forstå hva du trenger i ulike situasjoner. Slik kan det bli lettere å sette klare og nødvendige grenser for seg selv.

Stress smartere – ikke hardere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.