Jakten på styrkene

Hva er du god på? Hvor er du og hva gjør du når du føler deg god? Vi er proppfull av ressurser, men alt for mange går rundt og ikke vet hvilke styrker de har og hva som egentlig bor i dem. Som coach og mentaltrener er dette noe jeg er spesielt opptatt av; å jakte på styrkene dine. Noen styrker er mer framtredende i oss enn andre, noen må vi trene mer på for å fram. Andre styrker visste du kanskje ikke at du hadde engang. Men hvis du er nysgjerrig og graver, kan du bli overrasket over hvor mye bra som finnes i deg og bare venter på å bli tatt i bruk. 

Har du et ønske om framgang, – å få til noe, – bli bedre på noe, da mener jeg første bud er å vite hva du allerede gjør, som er bra. Vi må trene på å beskrive den positive atferden vår oftere, også når det går dårlig. Det finnes noe bra i alle situasjoner. Det betyr ikke at vi ikke skal jobbe med ting som kan bli bedre, men å jakte på styrkene er en strategi jeg bruker bevisst for å forsterke det du gjør som allerede er bra. Tenk over hvilke situasjoner du typisk er god. Hva kjennetegner deg da og hvordan føler du deg? Målet er å gjenskape disse styrkene, også i nye situasjoner. Å vite dine signaturstyrker skal gi deg trygghet og mestringstro. Du kan bruke det bevisst for å slappe mer av under press og samtidig tørre å utfordre deg selv oftere. Det vil med andre ord gjøre deg proaktiv, modigere og mer robust.

Men vi kan bli både usikker og utilpass når vi skal snakke om hva vi er god på. Hva vi er dårlig på derimot, har vi som regel full kontroll på. Fra en veldig tidlig alder blir vi lært opp i å unngå å gjøre feil, holde oss unna det vi ikke mestrer og vi kan ofte kjenne på følelsen av at ting alltid skulle vært litt bedre. Fokuset ligger på feil og mangler. Styrkene våre derimot, de snakker vi for lite om.   

Mange tror det er en form for egoisme og selvskryt å si at man er god på noe. Den tankegangen ligger som et usynlig hinder for mange av oss. Janteloven har aldri vært bra for noen, men likevel gir vi den mer makt enn vi kanskje er klar over. Det handler ikke om å “snakke høyest”, om å “bruse med fjærene” eller om å “framstå som kjepphøy”. For meg handler det om å være klar over hva som bor i deg, slik at du kan ta det i bruk oftere. Det handler om å kjenne seg selv. Det handler om egenverdi og det handler om å bygge styrke i seg selv. Noe som er helt nødvendig hvis man har et ønske om å ha det bra – og samtidig et ønske om å bli bedre.

Den viktigste kilden til å skape tro på seg selv er genuine mestringsopplevelser. Vi er avhengig av å vite hvor vi er god for å kunne skape økt tro på oss selv i nye situasjoner. Men vi lærer i alt for liten grad å bli bevisst på hvor vi faktisk er god. Å jakte på styrkene er derfor helt avgjørende. Vi kan gjøre mye selv, men det fulle og hele ansvaret ligger ikke på deg alene. All utvikling skjer i vekselvirkning med omgivelsene. Min opplevelse er at hverken på skolen, idretten eller arbeidsplasser prioriterer vi dette nok. Vi blir alt for ofte minnet på det vi ikke kan, hva vi må gjøre bedre og hva «de andre» gjør. Hele samfunnet er preget av dette. Da er det lett å miste troen på seg selv. Det bør i mye større grad jobbes med tiltak for å fremme mestringstro og det unike i den enkelte. Jakte på styrkene rett og slett.

“Ikke prøv å vær perfekt. Vær heller en utmerket versjon av deg selv”

Per Fuggeli

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.